Bliv klogere på solenergi
Der er efterhånden ingen tvivl om, at solceller er en rigtig god investering. Vedvarende energi er fremtidens energi og solcelleanlæg fører an i udviklingen af energikilder.
Når man skal gøre rede for, hvordan solceller virker, er der både den simple forklaring og den lidt mere indviklede. Helt forenklet fungerer solceller på den måde, at de laver solens lys om til elektricitet. Det er altså ikke selve solen, der aktiverer en solcelle, men derimod lyset fra solens stråler. Det er derfor, at solceller sagtens kan producere strøm på overskyede gråvejrsdage, om end en smule mindre effektivt end når solen står højt på himlen. I Danmark har vi typisk mellem 1.600 og 1.800 solskinstimer om året, hvilket er mere end rigeligt, når det handler om at få den optimale mængde energi ud af et solcelleanlæg.
Hvor effektivt solceller producerer strøm afhænger dog ikke kun af lysets styrke, men for eksempel også af størrelsen på solcelleanlægget, anlæggets placering og så videre. Den bedste placering af solceller er af samme årsag altid på taget, da taget er den flade på en bygning, der udsættes for mest lys i løbet af dagen. Solceller findes desuden i flere forskellige typer, hvilket i nogen grad også spiller ind i produktionen.
Nogle mennesker forveksler ofte solceller med solfangere. Der er dog tale om to forskellige ting, selvom de begge omdanner solens stråler til anvendelig energi. Solfangere konverterer solens stråler til energi i væskeform. Denne væske kan for eksempel bruges til opvarmning af fjernvarmevand, brugsvand og procesvarme til industrien. Derved adskiller solfangere sig fra solceller, idet solceller producerer strøm, som kan anvendes direkte eller sendes ud på det offentlige elnet.
På en god sommerdag skinner solen med en lyseffekt på omtrent 1000 watt per m2. Det er en enorm mængde energi, som i nogen udstrækning kan høstes og anvendes ved hjælp af solceller. Det er en støjfri, driftssikker, miljøvenlig og ikke mindst vedvarende energiform, da solens ressourcer er så godt som uendelige. Derfor vinder netop solceller stærkt frem i popularitet i disse år, hvor klimakrisen lurer i horisonten og diskussionen om bæredygtige energiløsninger bølger frem og tilbage.
Dét var den simple forklaring på, hvordan solceller virker – nu til den mere indviklede.